“19’dan Çok Önce, 23’ten Sonsuza” – Tarih Danışmanı
“Sevmeyi tadamadı Liem-Pao,
Bir kızın ellerini tutamadı elleri,
Diğerleri gibi, büyüdükçe ezildi…
Birgün, “özgürlük” diye haykırdı,
Kurşuna dizildi… “
1943 yılında İskenderun’da dünyaya gelen Orhan Çekiç ilk ve ortaokulu İskenderun’da, liseyi Burdur’da bitirdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden, İdare ve Siyaset Bölümü’nden mezun oldu. (1966). Marmara Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora yaptı.
İş hayatına Japonya Büyükelçiliği’nde Kültür Ataşe Yardımcısı olarak başladı. Daha sonra özel teşebbüse geçerek, IBM ve ITT gibi uluslararası şirketlerde üst düzey yönetici olarak görevler yaptı. Medya sektörüne geçerek, Sabah, Milliyet, Akşam gibi gazetelerde yöneticiliklerde bulundu.
Fiilen üstlendiği görev ne olursa olsun, 40 yıldan bu yana Cumhuriyet Tarihi’mize ilişkin araştırmalarını aralıksız sürdürüyor, dizi konferanslarında, hazırlayıp sunduğu TV programlarında, Yakın Çağ Tarihi’mizi, Cumhuriyet’imizin kazanımlarını, Kurtuluş Savaşı’mızı, Atatürk’ü ve devrimlerini anlatıyor.
Maltepe Üniversitesi Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü olarak görev yapmış olan Orhan ÇEKİÇ, halen Gedik Üniversitesi‘nde öğretim üyeliğini, Mustafa Kemal Derneği Genel Başkanlığı’nı ve Atatürkoloji Enstitüsü kurucu başkanlığını sürdürmektedir. .
BAZI ESERLERİ:
- Şiir:
Prangalı Özlem (1972) - Tarih:
İmparatorluk’dan Cumhuriyet’e Türk Kurtuluş Savaşı Belgeseli (2005)
İmparatorluktan Cumhuriyete – 1 (2007, Mondros’tan İstanbul’a)
İmparatorluktan Cumhuriyete – 2 (2007, Samsun’dan Erzurum’a) İmparatorluktan Cumhuriyete – 3 (2007, Sivas’tan Ankara’ya)
1938 Son Yıl (2013) - İnceleme: Uluslararası Terörizm ve Ermeni Terörü Belgesel – gazete: Ermeni Sorunu
19 Mayıs – Devrime İlk Adım Rejimin Adı Cumhuriyet
Kaybettik: 10 Kasım - Yazı dizisi: Son Üç Yüz Gün Cumhuriyet’e Giden Uzun İnce Yol
Büyük Taarruz
ÖDÜLLERİ: Şevket Bilgin Ödülü (1983, Uluslararası Terörizm ve Ermeni Terörü)